Precarlisme i carlisme a l'Ebre

EL GOVERNADOR MILITAR DE TORTOSA BRETÓN MARTELL DE CARLINS

El 5 de gener de 1833 es publicà el reial decret en que Ferran VII nombrava el brigadier Manuel Bretón com governador militar i corregidor de Tortosa; li conferia així el màxim poder polític i militar al corregiment que implicava entre altres coses també la funció de presidir l’Ajuntament i el control de la subdelegació de policia. El brigadier en les seves comunicacions al Capità General de Catalunya Llauder es mostrà molt obligat amb Ferran VII pel càrrec que se li encomanà que era habitualment d’un grau superior al seu; els Governadors militars de Tortosa acostumaven a ser en l’escalafó militar mariscals de camp; tampoc devia obviar Bretón que la governació de la plaça, en les circumstàncies de 1833 de ple conflicte successori, requeria d’un militar expert que pogués dominar els possibles escenaris presents i futurs i se li havia fet confiança precisament a ell. Aquest estat d’ànim el manifestà amb un vehemència sense parangó als comunicats que encapçalà al Rei i a la Reina i al mateix capità General, mostrant-se el més decidit defensor del Rei i de la successió de la primogènita María Isabel.

El corregiment de Tortosa havia estat focus de la revolta Reialista de 1823 amb una junta Reialista a Móra d’Ebre, a la que seguí la invasió dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, que liquidà el Trienni Liberal i restaurà per segona vegada Ferran en el poder absolut, a més amés les primeres guspires de l’alçament dels Malcontents de 1827, que tingueren de prolegomen de la conspiració dels mes absolutistes que el Rei per prendre Tortosa i eliminar els liberals el 1825, d’epíleg la rendició dels darrers revoltats de la partida de Ralda de Godall al Capità General de València, Francisco de Longa als Ports el 1827 quan ja tota Catalunya estava pacificada.

El bisbe de la diòcesi tortosina Víctor Damián Sáez havia format part el 1823 del primer govern ultrareialista de la segona restauració absolutista, que fou exonerat el desembre de 1823 per donar pas en un govern menys radical. Sembla que el prelat des que arribà el 1824 a la ciutat tingué un paper rellevant que anava més enllà de les seves funcions religioses, cosa que denuncià Bretón al Capità General de Catalunya LLauder en el seu mandat, fins a esmentar la necessitat de la seva expulsió del territori de la Diòcesi.

La ruptura entre Ferran VII i el seu germà Carles, a qui foragità del país, portà Carles a exiliar-se a Portugal d’es d’on mantingueren tots dos correspondència escrita en la qual aquest s’erigia en el successor legítim del seu germà en detriment de la successió directa de Ferran i Cristina de la primogènita Maria Isabel tot al·legant que els seus drets eren anteriors a la publicació de la Pragmàtica Sanció que reconeixia el dret a la Corona de les primogènites dels Reis, cosa que la Llei Salica vigent fins a publicació de l’anterior llei només permetia la successió dels primogènits.

Les primeres actuacions del governador Bretón a la ciutat van estar dirigides a reprimir els partidaris de Carles, d’una banda i de l’altra a publicar la legitimitat de l’herència directa i fer ressò de tot allò que la consolidés. En relació a la repressió, primer desarmà els cossos de Voluntaris Reialistes del corregiment, i una vegada desarmats els dissolgué, i utilitzà la subdelegació de policia per mantenir vigilats el bisbe, el clergat, els antics Malcontents que havien tornat amnistiats del presidi de Ceuta i tot aquell que es mostrés poc procliu a rendir acatament al poder establert. L’altra cara de la moneda la constituïren les cartes de suport a la família reial publicades a la Gaceta de Madrid i sobretot les festes de celebració del jurament de María Isabel com a Princesa hereva del Tron organitzades a Tortosa amb ostentació.

Per reial carta d’11 d’abril s’anunciava la jura de la primogènita de Ferran i Cristina infanta Maria Isabel Lluïsa com Princesa hereva de la Corona a l’església del Reial Monestir de Sant Geroni el dia 20 de juny i es convocaven dos diputats de Tortosa per assistir a les Corts el dia de l’esdeveniment; foren escollits Miquel de Cordoba i Josep de Montagut. El Governador amb el consistori decidiren impulsar i organitzar la celebració de la jura de la Primogènita a primeries de juliol, amb quatre dies de festa, del 5 al 8; l’Ajuntament invità a totes les classes de la població a participar-hi, el poble sembla que secundà la crida amb escreix de manera que resultaren unes festes lluïdes que depassaren les possibilitats d’aquell temps; en les quals destacaren la processó fins la catedral que precedia el Te Deum previst, el llustre dels carrers de la ciutat engalanats per on havia de transcorre la processo amb arcs, decorats i cartells al·legòrics als recents decrets reials, els fanals per il·luminar la nit, la construcció d’una plaça de braus per a sis mil persones en pocs dies, les tres jornades de bous i la festa protagonitzada per la marina de la província marítima de Tortosa amb els seu simulacre bèl·lic amb barques pel riu i els focs d’artifici.

Al maig es començà a construir la plaça de braus, es contractà al torero Celestino Parra, de primera espasa, i vint-i-quatre bous de la ramaderia de la vídua i fills d’ Antonio Ibar-Navarro de la Rioja. El Diario de Barcelona del 15 de maig de 1833 publicava: ... y nos han ofrecido avisarnos circunstanciadamente de los nombres de la compañía, así como de los toros, a fin de que los barceloneses aficionados a la tauromaquia, puedan saberlo con anticipación y tomar la Diligencia para Tortosa, a los toros... a los toros.

Van sortir comissionats a Navarra a contractar els bous i a Valencia els cavalls, no es perdonava cap despesa i la junta directiva s’encarregava que es construïssin les suficients llotges i cadires de galeria per atendre les comandes que es rebien de Tarragona, Barcelona i Reus així com de València i l’Aragó. Els preus dels abonaments pels tres dies eren de 200 rals per a les llotges que contendrien dotze seients, de 24 rals els seients d’avantbarra i galeria alta, de 20 els de galeria i el seient de banc la mòdica quantitat de 4 rals; el preu de les entrades diàries eren de 80 rals per a les llotges, de 8 per a l’avantbarra i la galeria alta, de 6 per a la galeria i el seient de banc costava tan sols 2 rals. La recaptació de les entrades estava destinada a sufragar la construcció de la plaça.

El 19 de juny estava la plaça pràcticament conclosa, només faltava instal·lar les llotges, part dels vint-i-un cavalls que havien de participar ja eren a Amposta, el bous estava previst que arribessin el 25 de juny i els toreros dos dies després. Els bous eren: Marchante, Garbanzo, Cirujano, Modrego, Tabaquero, General, Peluquero, Polvorín, Mercader, Cuartana, Capuchino, Marqués, Músico, Sevillano, Escribano, Calderero, Coronel, Dragón, Mancebo, Ojaleao, Valenciano, Guindo, Barrao, y el Manteo. En total 24 bous per lidiar-ne vuit per jornada. Composaven la quadrilla de toreros: Celestino Parra, El Valiente, Julián Roca, La Liebre, Pedro Parra i Pedro Nolasco, el Moreno; n’eren els banderillers Julián Roca, la Liebre i Josep Parra, el Calvo; picadors Francisco Bueno, el Granadino i Julián Ramírez, la Corsa.

Com a prolegomen de les festes de la celebració, el mateix dia de la jura, el 20 de juny, es va fer una gran parada militar de les diferents guarnicions de la plaça fora de la porta del Temple on van formar el segon batalló del segon Regiment de Granaders de la Guàrdia Reial d'infanteria, el comandant del qual era el coronel Juan Castrillón, i la quarta companyia del Regiment de Cavalleria de Navarra a les ordres del tinent coronel Blas Sotomayor, als qui passà revista el Governador de la plaça Manuel Bretón. El primer de juliol la Guardia Reial oferí un banquet a totes les autoritats de la plaça. Posteriorment el dia 5 començaven les quatre jornades de festes, el primer dia se celebrà el Te Deum precedit de la processó pel carrers de Tortosa profusament adornats i decorats amb inscripcions al·lusives als decrets reials, i es feia la primera cursa de braus, seguida de dues mes els dies 6 i 7 respectivament, mentre que el darrer dia el protagonitzava la festa la marina de la província marítima de Tortosa...

continuarà


SEGREST A LA FÀBRICA DEL FERRO 1847

El delicte que va fer més rebombori al territori fou el segrest de dos vinarossencs el maig de 1847 quan la guerra dels Matiners a l’alta Catalunya ja era un fet i ja havia arribat en algunes comarques de Tarragona, quan la dreta de l’Ebre encara gaudia d’una pau relativa amb la presencia d’algun malfactor i l’alerta de les autoritats militars per tal que no s’hi estengués la presencia de Matiners, cosa que acabaria passant els darrers mesos de l’any.

Al terme del Ballestar, a la Tinença de Benifasà, l’onze de maig un grup de persones de Vinaròs eren a la fàbrica de Ferro del Ballestar, dins la Tinença, al costat del camí de Benifassà i a una hora de distància de la Sènia. Entre elles el jutge de primera instància, el que ho havia estat anteriorment, Galiano, que sembla era soci del primer en l’explotació de la fàbrica, alguns criats seus, un grup de senyores i el fill de l’alcalde, Francesc Cabadés, tots de la mateixa població, amb l’excepció de Josep Cid de la Sènia que havia estat milicià nacional.

Estaven “els senyors” gaudint de la migdiada, cap a les quatre de la tarda, quan es van presentar a l’indret cinc malfactors ben armats, alguns disfressats amb barbes postisses, que feu sospitar als presents que serien del territori tot pretenent no ser reconeguts. Els intrusos van preguntar als criats qui eren el jutge de primera instancia de Vinaròs i el fill de l’Alcalde; en baixar aquests de les habitacions a mig vestir els demanaren al jutge i a Cabadés que s’acabessin de vestir i els exigiren pel seu rescat 60.000 duros (també es van difondre les xifres de 50.000 duros i 30.000 pesos) , amb l’amenaça que si no pagaven els afusellarien.

Cridàva l’atenció el fet que L’exjutge Galiano, al que no molestaren, portava un rellotge amb una cadena d’or i no li van prendre, ni tampoc van robar res a la resta de presents, només van agafar les armes de caça que hi havia per observar-les, però les menystingueren per ser de pistons. S’emportaren els segrestats a cavall, els tractaren bé i es feren acompanyar d’un criat. Van advertir als presents, que no sortissin de la casa ni avisessin ningú, sinó a partir de les cinc, amb pena de vida per als ostatges si no complien l’advertència. Al cap d’un temps, va tornar el criat amb els cavalls i una nota escrita pel jutge. Uns traginers els van veure al camí de Fredes, l’única pista que es va tenir dels fugitius.

A la nit fou alertat el comandant del destacament de la Sènia, tinent coronel Miguel Nogueras, tot seguit oficià al comandant de la Pobla de Benifassà per tal que s’unís pel matí a la batuda que pensava fer amb la columna militar que comanava i els sometents de la Sènia i pobles veïns. Tan la batuda, com les posteriors indagacions foren infructuoses, en canvi les autoritats creien haver identificat tres dels malfactors, es va descartar que fossin Matiners vinguts de Catalunya com es va pensar a primera hora. Segons indagacions fetes a Batea i a la mateixa Sènia, els bandolers serien els mateixos que anteriorment havien robat a la casa del capellà de Batea i en un mas del terme de Vall-de -Roures.

El comandant general de Tarragona amb data 19 de maig comunicava al Capità General del Principat que havia ordenat al comandant Nogueras que els perseguís sense descans fins aconseguir la alliberació dels ostatges i l’extermini dels criminals. Tornant als delinqüents aquests serien amb tota probabilitat: Vicent Martí i Joan Solà, naturals de la Sènia amb N. Borràs de Vallibona. No hi ha constància que les autoritats els aconseguissin; en canvi, si és cert que abans d’acabar el mes tornaren a casa els ostatges després d’haver pagat un rescat de 40.000 rals, encara que hi hagué diari que va difondre xifres de sis dígits, això sí també en rals.

Fonts:
Diario de Barcelona. 21 de maig de 1847, p.2
Diario de Barcelona. 23 de maig de 1847), p.3
La Esperanza. Madrid, 25 de maig de 1847, p.2
El Espectador. Madrid, 27 de maig de 1847, p.3
La Unión. Madrid, 31de maig de 1847, p.2
El Eco del comercio, 1 de juny de 1847, p.2

LA GUERRA DELS MATINERS 1846-1849

La Política matrimonial de Balmes

Abans, de començar la guerra dels Matiners es van fer negociacions entre les dues branques familiars dels Borbons, per solucionar d'una vegada els problema dinàstic d'una forma prou raonable; es projectà el casament del comte de Montemolin amb la reina Isabel II, era la formula balmesiana per aconseguir una reconciliació nacional. Malgrat les converses entre les dues parts, el regi enllaç no va ser possible, a causa de la ingerència d'Anglaterra i França.

El projecte de Jaume Balmes i Viluma proposava per posar fi a la discòrdia civil el casament d'Isabel II amb Carles Lluís de Borbó i de Bragança, comte de Montemolín, fill del nomenat pels carlins Carles V. però el projecte va fracassar i Isabel es va casar l'octubre del 1846 amb el seu cosí Francesc d'Assís de Borbó. Balmes explicava Així els objectius del seu projecte que defensava al seu diari El Pensamiento de la Nación:

"Este matrimonio tiene dos objetos, uno dinástico, otro político. El dinástico consiste en la extinción de la cuestión dinástica, cerrando para siempre la puerta a las pretensiones al trono. El político se cifra en fortalecer el poder real, atrayendo alrededor del trono el numeroso partido que apoya a la rama proscrita;"1

Balmes potser va menystenir que totes les potències d’Europa hi estaven interessades en l’afer. Per fi va ser França qui se’n va sortir amb la seva amb l’enllaç esmentat, i Palmerston, cremades les opcions dels progresistas espanyols dels qui era valedor, en fracassar la revolució a Madrid a la qual es va demostrar que l’ambaixador anglès havia donat suport, motiu que porta a expulsar-lo del país. Aleshores Palmerston va entrar en negociacions amb el comte de Montemolin, que s’havia escapat de Bourges (França) sembla que amb l’ajut anglès i que va fer cap a Londres. La premsa anglesa descrivia, dia sí i dia també, com era de ben tractat Montemolin pel govern Anglès. Cabrera procedent de França d'on fugí d'amaget a la capital Britànica, es reuní a Carles VI. Només el reconeixement de la constitució de 1837 separava Montemolin de Palmerston.

“Aunque no eran viables las proposiciones de lord Palmerston, se seguia las conversaciones, y habiendo llegado a Londres el infante Don Fernanado. También este participó en ellas. Fracasaron los propósitos de lord Palmerston y del Gabinete inglés. Pero, en honor de la verdad, debe decirse que no demostró su mal humor, ya que siguió teniendo por Carlos VI las mismas consideraciones, otorgándole igual libertad y auxiliando a los carlistas en lucha en España, con envió de armas.”2

La Guerra dels Matiners, la segona guerra carlina a Catalunya, s'encetà amb  el setembre del 1846 amb l'aixecament de Benet Tristany a Solsona (un mes abans de l'enllaç d'Isabel II), i va durar fins al 1849. Hi ha qui la veu com una revolta catalana contra el govern de Madrid, creiem que és part de la veritat però no pas tota, la qüestió dinàstica seguia pesant i l’exili carlista també. Tristany que no va aconseguir consolidar l'alçament fou pres i afusellat el 1847.

El dia 18 de maig del 1848, l'oncle de la reina Isabel II d'Espanya, Carles Marià Isidre de Borbón, Carlos V, abdica els seus drets i la "Corona" a favor del seu fill, Carles Lluís Maria de Borbón, comte de Montemolin. Els carlins el nomenaren Rei amb el nom de Carles VI. En entrar Ramón Cabrera, també conegut per compte de Morella i el Tigre del Maestrat, la guerra va prendre un impuls que va desgastar diferents capitans Generals de Catalunya fins la retidada de Cabrera a França.


1Puga, Maria Teresa, El matrimonio de Isabel II . Pàg.173. Tot citant un escrit de Balmes a Viluma.

2Ferrer Melchor, Historia del tradicionalismo español: Negociaciones de Carlos VI con lord Palmerston. Pàg. 82.TRABUCAIRES EL 1846

El període de la guerra dels Matiners (1847-1849) a Catalunya, amb els governs autoritaris del liberalisme moderat, la figura predominant del qual va ser el general Ramón María Narváez y Campos, conegut també com el Espadón de Loja (Granada) vingué precedit d’una sèrie de robatoris i actes de violència pels que es qualificaran en general de Trabucaires entre altres desordres socials que foren reprimits amb duresa. La subjectivitat de les autoritats alhora d’identificar una falta o un delicte produí la sobre reacció d’aquestes generalitzant els empresonaments, càstics i deportacions, el general Manuel Bretón capità general de Catalunya, que fou governador de Tortosa a l’inici de la guerra dels Set Anys i que pretengué deportar Ramón Cabrera a Barcelona, ara es dedicava a deportar a Tortosa sense consideracions aquells que considerava perillosos a la capital del Principat o els feia tancar a la Ciutadella.

El 23 de gener de 1846 es produí un robatori entre els termes de Cretes i Arenys, foren assaltats per cinc homes armats Pasqual Ovegero, Miquel Ovegero, Maria Carbonell, Francisca Carbonell, Teresa Giménez, Joana Obegero y Josep Carbonell, del comerç, uns veïns d’Ulldecona, altres de Tortosa i d’Horta de Sant Joan. Els van sostreure 18.800 rals de billó. Els alcaldes de Beseit, Cretes i Lledó prengueren mesures en persecució dels lladres però no s’aconseguí trobar-los.

ASCONET TERRORITZA FLIX I RIBA-ROJA 1846

  • Flix
  • Riba-roja

La primera notícia que tenim dels lladregots Miquel Ferrús de Flix, de malnom Asconet (que també hem trobat transcrit com Asconé), i de Josep Millanés de Riba-roja ens la proporciona Vicent Rosell jutge de primera instància del partit judicial de Gandesa, que el gener de 1846 procedeix criminalment contra tots dos, pel robatori de vuit unces moneda i altres efectes a Blas Brull i Rafael Cavallé de Tivissa; als quals concedeix vuit dies de terme per presentar-se reixes en dins de la presó de Gandesa.

Asconet i Millanés no només desobeïren l’ordre del jutge sinó que el mateix mes assassinaren a Flix el regidor degà del 1845 d'aquesta població, davant la família, en una seva finca on eren amb motiu de la collita d’olives.

Tods dos en busca i captura foren perseguits pels Mossos d’Esquadra amb la col·laboració de l’exèrcit i fins i tot de particulars. Al Juny el caporal dels Mossos de Móra d’Ebre Alexandre Poll va detenir Silvestre Sales, Josep Cervelló i Jordà, Francisca Mata àlies la Fanga, i Maria Rosa Mata, a qui ocupà un punyal entregat per Asconet per que li fes fer una beina, tots veïns de Flix acusats de còmplices i col·laboradors dels delinqüents.

El 19 d’agost els Mossos Manuel Serra i Gaspar Vergés amb els paisans Ferran Blach i Josep Alabart, apostats a Flix per tal de sorprendre els malfactors,  van veure'ls baixar pel sender de Vingalí de Cremadís, els donaren l’alt en nom de la reina, que Millanés contestà descarregant el fusell que portava, amb la bona sort d’Alabart que veia com els trets només li cremaven la faixa i la camisa, tot seguit els Mossos van disparar les seves carrabines que van deixar mort Millanés mentre Asconet aconseguia escapolir-se amb la foscor de la nit.

A primeries de gener del 1847 el caporal de la nomenada Esquadra auxiliat de tropa de l’exèrcit captura Sebastian Roca veí d’Ayllón, a Antonio Grau i a Josep Serra d’ Ascó per relacionar-se i haver menjat amb Asconet; foren lliurats al comandant d’armes de Gandesa.

Pocs dies després el referit caporal trobava amagat a la teulada de la casa de camp de Josep Masip, de malnom Cremadís, un fusell carregat que pertanyia a Asconet i que també entregà al mateix comandant d’armes.

Tota l’activitat del caporal Alexandre Poll i el seu destacament de Mossos d’Esquadra de Móra d’Ebre no va ser prou per capturar el perseguit. Es va acordar amb els paisans Josep Artiga i Francesc Baiges coneixedors del territori que es valguessin dels seus mitjans per donar mort a Asconet. Entre  5 i 6 de la tarda del 13 de gener, hora en què sortia de la masia del senyor Ramon Alabart al terme de Sant Joan de la vila de Flix, Josep Artiga es va trobar tot de cop amb ell, i l’ Asconet li posà el fusell al pit, si més no Artiga aconseguí fer-lo caure a terra, i mentre lluitava cridà a Baiges que acudí als crits i entre tots dos acabaren amb l’existència del lladregot. El cadàver del qual fou enterrat al cementiri de la vila de Flix.

Segons la premsa de l’època: habiendo causado una alegría extraordinaria a los dos pueblos de aquel contorno (Flix i Riba-roja). Por quedar libres de las atrocidades con que tenía amedrentados a sus pacíficos habitantes.

Les fotografies de Flix i Riba-roja pertanyen a l'Institut Cartogràfic i Geològic  de Catalunya. 


Customize

Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.

Facebook Pixel

Facebook Pixel collects data that helps us track conversions from Facebook ads, optimize ads, build targeted audiences for future ads, and remarket to people who have already taken some actions on our website. By accepting it you agree to the Facebook's privacy policy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Facebook

Our website allows you to like or share its content on Facebook social network. By activating and using it you agree to Facebook's privacy policy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter

Integrated tweets and share services of Twitter are used on our website. By accepting and using these you agree to Twitter's privacy policy: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

PInterest

Our website allows you to share its content on PInterest social network. By activating and using it you agree to PInterest's privacy policy: https://policy.pinterest.com/en/privacy-policy/